07-02-2022
De machine.
Lezers die groeischeuten al een tijdje volgen weten nu waar het over gaat….
De softijsmachine.
Ze is er.
En het mooie was ; ze kwam zelf naar ons toe.
We hoefden geen hele dag het land te doorkruisen om ze op te halen.
Ze werd netjes tot bij ons thuis gebracht door de leverancier.
Hij moest een reparatie uitvoeren zowat honderd kilometer van ons en wou dan wel wat verder rijden om ons uit de nood te helpen. Mooi toch?
De keuze.
We konden nog kiezen ook. Nu was het niet moeilijk. Het tweede model was te groot.
Een foodtruck heeft maar een beperkt oppervlak en nummer één paste er niet in.
Dus eventjes de andere optie bekijken. Meten en passen. Ok, dit gaat.
Nu eventjes de stroom erop en laten draaien.
Oei. Beetje veel lawaai.
Maar geen probleem zegt mijn handige Bolle “ ik los dat wel op”.
Nu hebben we al wat meer 2e hands gekocht en mijn man heeft altijd al de kleine mankementen in orde kunnen maken.
Ik heb er dus wel vertrouwen in dat hij dit grommend en brullend apparaat het zwijgen kan opleggen.
De koop wordt bij het nuttigen van een kop koffie gesloten. En Bolle gaat aan de slag met zijn droom, de softijsmachine.
Mijn gemengde gevoelens.
Ik als Zilte chef bekijk het een beetje met gemengde gevoelens.
Ik begrijp dat ijs goed past bij de wafels enzo.
Goed is voor omzet.
Maar hoe kan ik een softijsmachine inpassen in mijn concept van (h)eerlijke voeding?
In mijn beleving doe je poeder in zo een machine.
Met emulgatoren, stabilisators verdikkingsmiddelen, e-nummers en alle mogelijke smaak- en kleurstoffen.
Help.
Gelukkig is er internet.
En na lang zoeken vind ik een recept dat past bij mijn visie.
De praktijk.
Bolle heeft de machine aangepast en geplaatst.
Zilte heeft haar “mengelingske” klaar.
We rijden de foodtruck naar onze verkoop locatie en starten alles op.
Als we wat tijd over hebben starten we de machine op.
Grommen en brullen doet ze nog. We zijn nu echt wel goed wakker.
De verkoper had ons verteld dat dit normaal was bij de opstart.
Het zou minderen als ze haar koeltemperatuur behaald had.
En ja hoor, na een poosje valt ze stil.
Oef, rust in de tent.
Bolle doet mijn mengeling in de machine en tapt vervolgens een perfect softijsje.
Onze mond valt open van verbazing.
Dit hadden we niet verwacht.
Dat we als amateur zelf softijs zouden kunnen maken.
Het van de eerste keer raak zou zijn.
En nog lekker ook!
We hebben de aanwezige klanten als onafhankelijk testpanel laten proeven en het ijs werd massaal goedgekeurd. Niks aan veranderen.
Een droom.
Maar…..
Bij het tappen begon het gebrul terug.
Met een paar minuten tussentijd begon “madame” terug te koelen, en niet stilletjes ook.
Bolle keek mij aan.
We hebben toen direct beslist.
Dit gaat het niet worden.
De leverancier komt haar terughalen.
Midden maart komt er een nieuwe. Duurder.
Stiller.
Deze week maak ik brunch manden voor volgend Valentijnsweekend.
Je kan je geliefde, je gezin en jezelf verrassen met lekkere vers gebakken koffiekoeken en broodjes.
Zoet en hartig beleg. Heerlijke tomatensoep met balletjes.
En een rijk aangeklede huzarensalade.
Natuurlijk maken wij onze verse gerechten en wafels.
Een fijn week en warme groet,
van Bolle en Zilte.